Ιδέες - Συμβουλές - Λύσεις!

Γνωρίζουμε ότι....


  • Αν έχετε φυτέψει μυρωδικά στον κήπο σας ή στην γλάστρα σας, καλό είναι να τα συλλέγετε το πρωί, αφού έχει εξατμιστεί η πρωινή υγρασία, και πριν βγει ο καυτός ήλιος.
Αν τα αγοράζετε σαν κι εμένα, να διαλέγετε κλωνάρια με υγιή φύλλα χωρίς κίτρινα και κηλίδες.
Τα πλένουμε ελαφρά σε κρύο νερό και τα σκουπίζουμε με χαρτί ή τα κρεμάμε ανάποδα να στραγγίξουν.
Τα αποξηραίνουμε στη συνέχεια.
Σε σκοτεινό καλά αεριζόμενο χώρο, χωρίς υγρασία, κρεμάμε τα μπουκετάκια των μυρωδικών μας ανάποδα και περιμένουμε να ξεραθούν. Το σκοτάδι βοηθά να διατηρούν το χρώμα τους.
Φύλλα χωρίς μίσχο, μπορούν να μπουν σε ένα δεματάκι από τούλι.
Αφού ολοκληρωθεί η αποξήρανση, τα κλείνουμε σε βάζο ή κουτί, για να τα προστατεύσουμε από τον αέρα, το φως και την υγρασία.
Προτιμήστε κουτιά από αλουμίνιο ή βάζα πήλινα που κλείνουν ερμητικά.
Στη παραμικρή υγρασία που μπορεί να παρατηρήσετε, πρέπει να επαναλαμβάνετε την διαδικασία.
Τα μυρωδικά που συντηρούνται στο ψυγείο, καλό είναι να πλένονται πριν τη χρήση.
Προσθέστε τα στο φαγητό σας, 20΄-30΄πριν το τέλος, για να διατηρούν το άρωμα τους.
Τα φρέσκα μυρωδικά είναι ιδανικά για δίαιτες φτωχές σε αλάτι και λίπη, αφού δίνουν γεύση και συγχρόνως τροφοδοτούν τον οργανισμό με αρκετές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.



  • Οι μελιτζάνες σε πολλούς δεν αρέσουν, λόγω της ιδιόμορφης πικρίλας που έχουν.
Γι' αυτό τις χαράζουμε με ένα μαχαιράκι ή τις κόβουμε φέτες και τις πασπαλίζουμε 

με μπόλικο αλάτι. Ή τις βάζουμε μέσα σε αλατόνερο.
Στη συνέχεια τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι για 1/1/2 ώρα, τις ξεπλένουμε
 και τις στύβουμε.
Εάν δεν εμποδίζει την συνταγή μας, μπορούμε να τις βάλουμε να πάρουν μια βράση και 
να τις βγάλουμε στραγγίζοντας προσεκτικά.

Κι αντίο πίκρα....



  • Όταν δυσκολεύεστε να ανοίξετε μια γυάλα, γλιστρήστε με προσοχή ένα κατσαβίδι κάτω από το καπάκι και γυρίστε το αργά, ώσπου να ακούσετε να παίρνει αέρα η γυάλα. Θα ανοίξει χωρίς πολλή προσπάθεια. 







  • Αν έχετε λεκιάσει τα ρούχα σας με φρούτα, ξεπλύνετε καλά το λεκέ με κρύο νερό, και μετά πλύνετε με απορρυπαντικό. Αν ο λεκές έγινε σε άσπρο ύφασμα, αφήστε το να μουλιάσει σε νερό με λίγη αμμωνία, ξεπλύνετε καλά και βάλτε να μουλιάσει σε νερό με χλωρίνη. Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό, τρίψτε το λεκέ με οξυζενέ στο οποίο θα προσθέσετε λίγες σταγόνες αμμωνίας.


  • Αγοράζουμε μυρωδικά και τα βάζουμε στο ψυγείο, έπειτα από λίγες μέρες κιτρινίζουν και πολλές φορές δεν προλαβαίνουμε να τα χρησιμοποιήσουμε όσο είναι φρέσκα.

Αν όμως σε ένα ποτήρι τοποθετήσουμε το μάτσο με τα κοτσάνια προς τα κάτω, και γεμίσουμε με 1-2 εκατ. νερό, έπειτα στερεώσουμε μια σακουλίτσα με ένα λαστιχάκι γύρω από το ποτήρι ώστε να καλύπτει την ανθοδέσμη μας στο ψυγείο, τότε τα μυρωδικά μας θα είναι φρέσκα. Το νερό πρέπει να το αλλάζουμε μέρα παρά μέρα.
Ένας άλλος τρόπος είναι, να τυλίγουμε το μάτσο με μια ελαφριά υγρή πετσέτα υφασμάτινη. 
Μπορούμε να πλύνομε και να ψιλοκόψουμε τα μυρωδικά ανά δόση, σε ένα δισκάκι που μπαίνει στην κατάψυξη. Μόλις παγώσουν τα τοποθετούμε σε σακουλάκι και πάλι στην κατάψυξη. Κάθε σακουλάκι θα περιέχει ένα μυρωδικό.
Ακόμα μπορούμε να γεμίσουμε μεγάλες παγοκύστες όχι μιας χρήσης, με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και να συμπληρώσουμε με νερό. Καταψύχουμε και τοποθετούμε σε σακουλάκι.
Όταν το χρειαστούμε βγάζουμε όσους κύβους θέλουμε και τους προσθέτουμε στο φαγητό μας.
Εκτός αν θέλετε φρέσκα μυρωδικά, οπότε μπορείτε φυτεύοντας σπόρους που θα πάρετε από ένα φυτώριο, σε μια ζαρντινιέρα, να έχετε τα δικά σας έτοιμα φυτά.
Τα αποξηραμένα μυρωδικά μην τα τρίβετε προτού τα αποθηκεύσετε. Αποδίδουν καλύτερα αν φυλάσσονται ολόκληρα και τρίβονται λίγο πριν τη χρήση.
Η ποσότητα φρέσκων μυρωδικών που χρησιμοποιούμε, πρέπει να είναι τρεις φορές μεγαλύτερη των αποξηραμένων. Τα αποξηραμένα έχουν πιο συμπυκνωμένη γεύση.





  • Τα άγουρα φρούτα και λαχανικά, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ωμά λαχανικά, μια και η ζέστη καταστρέφει όλα τα σημαντικά ένζυμα που χρειάζονται για τη χώνεψη. Εκτός από το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα κολοκύθια, που είναι προτιμότερα μαγειρεμένα.

Τα καρότα και οι ντομάτες είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ωμά μια και είναι ιδανικά για την υγρασία του δέρματος.
Λιγότερο αλάτι, περισσότερο νερό, οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους, καθώς το επιπλέον αλάτι, επιβαρύνει το ισοζύγιο του νερού του οργανισμού, προκαλώντας κατακράτηση υγρών και πρηξίματα.
Οπότε καλό θα ήταν να αποφεύγετε, αλλαντικά, τυριά, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σάλτσες και αρτοσκευάσματα σε μεγάλες ποσότητες.
Το νερό διευκολύνει τις κυτταρικές διεργασίες, και αυξάνει την αποβολή υγρών.
Το τσάι, εκτός του ότι βοηθάει στο αδυνάτισμα, αποτελεί και το καλύτερο αντιγηραντικό του δέρματος. Καίει τα λίπη, βοηθάει στην αποβολή περιττών ουσιών, και αυξάνει κατά 10% τις καύσεις του μεταβολισμού. Ανεξαρτήτως είδους, έχουν γενικά το ίδιο αποτέλεσμα.
Απλά το πράσινο τσάι, βοηθάει περισσότερο στην αντιμετώπιση της κατακράτησης.
Το μαύρο στην επιτάχυνση του μεταβολισμού ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε καφείνη.
Η ζάχαρη εκτός του ότι παχαίνει, είναι και εχθρός της επιδερμίδας.
Αν νιώσετε την ανάγκη της, προτιμήστε μπάρες δημητριακών και φρούτα.
Ζάχαρη υπάρχει ακόμα στο λευκό ρύζι, στις γλυκοπατάτες, στο ψωμί, στα μακαρόνια, στα πατζάρια (τον βολβό).


  • Η μπεσαμέλ αποκτά πιο πικάντικη γεύση, αν προσθέσουμε τριμμένο πικάντικο τυρί και λίγο μοσχοκάρυδο.
  • Αν τα αβγά που θέλουμε να βράσουμε είναι ραγισμένα, τα τυλίγουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και τα βράζουμε κανονικά.
  • Αν τα λουκάνικα θέλετε να γίνουν πιο ελαφριά και να μη πιτσιλάνε το λίπος τους, πριν τα τηγανίσουμε τα βράζουμε για 5΄.
  • Οι μοκέτες μας αποκτούν λάμψη αν πριν τις περάσουμε με την ηλεκτρική σκούπα, τις ψεκάσουμε με λίγο νερό που μέσα έχουμε βάλει λίγο ξύδι.
  • Για να διατηρηθούν φρέσκα τα σπαράγγια μας στο ψυγείο, τα τυλίγουμε με ένα ύφασμα μουσκεμένο με μια μικρή ποσότητα ξίδι.
  • Όταν βράζουμε λάχανο, για να εξουδετερώσουμε τη μυρωδιά, προσθέτουμε στην κατσαρόλα λίγο ξίδι και ένα καρύδι.
  • Αν το μαρούλι μας έχει μαραθεί ελαφρά, το βουτάμε σε χλιαρό νερό, ή σε κρύο με ζάχαρη και ξίδι.
  • Για να αφαιρέσουμε το λίπος από τον ζωμό του κρέατος, τον βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει. Το λίπος που επιπλέει, παγώνει στην επιφάνεια, οπότε και αφαιρείται εύκολα.
  • Αν το φαγητό σας έγινε κατά λάθος πιο αλμυρό, ρίξτε κατά τη βράση μια ολόκληρη καθαρισμένη πατάτα. Θα απορροφήσει το επιπλέον αλάτι, θα την βγάλετε και θα την πετάξετε. Το φαγητό σας θα είναι εντάξει.
  • Αν το ρούχο σας έχει λεκέ από μελάνι, ακολουθείστε την εξής διαδικασία. Ξεκινήστε να σκουπίζετε την περιοχή γύρω από τον λεκέ με οινόπνευμα, προχωρώντας σιγά-σιγά προς το κέντρο του. Στη συνέχεια τοποθετείστε τον ανάποδα πάνω σε καθαρό χαρτί κουζίνας και περάστε με οινόπνευμα στο πίσω μέρος του.Αλλάζετε συχνά το χαρτί και συνεχίστε μέχρι να μη βγαίνει καθόλου μελάνι. Ξεβγάζετε καλά και τρίβετε την περιοχή με υγρό απορρυπαντικό και στη συνέχεια το πλένετε στην υψηλότερη θερμοκρασία που λέει η ετικέτα του.




  • Ποτέ δεν αγοράζουμε όστρακα ανοιχτά ή όστρακα που μυρίζουν άσχημα. Όταν ανοίγουν χάνονται τα υγρά τους και το θαλασσινό στοιχείο και ψοφάνε. 

Πάρτε ένα όστρακο κλειστό και χτυπήστε το  ελαφρά σε μια σκληρή επιφάνεια. Αν ο ήχος είναι ''γεμάτος'', τότε 
θα έχετε κάνει καλή επιλογή. Αν μπορείτε, βράστε τα όστρακα σας σε καθαρό θαλασσινό νερό.




Γαρίδες και αστακοί πρέπει να έχουν έντονο χρώμα κόκκινο ή μαύρο. Δείξτε προσοχή να μη δείχνει μαύρο το κεφάλι τους και να μην μυρίζουν μπαγιάτικα ή αμμωνία. 
Επίσης ελέγξτε την ένωση του κεφαλιού με το σώμα, η οποία να είναι λευκή κι όχι γκρι.
Οι αστακοί είναι υπέροχοι όταν αλλάζουν δέρμα.




Τα ωμά χταπόδια πρέπει να είναι σκληρά και με χρώμα γκρι-άσπρο. Οι σουπιές και τα καλαμάρια, πρέπει να έχουν σφιχτό κρέας και το χρώμα του του ψαχνού τους να είναι κάτασπρο.
Αν είναι μαλακά και κοκκινωπά, μην τα προτιμήσετε. Το μελάνι επίσης, είναι γνώρισμα καλής κατάστασης, στα μαλάκια. 




Όσο περισσότερο μελάνι έχουν, τόσο πιο φρέσκα είναι.
Όλα τα οστρακοειδή και γενικώς τα θαλασσινά από μόνα τους έχουν ελάχιστες θερμίδες έως καθόλου. Πάντα εξαρτάται από τον τρόπο του μαγειρέματος βέβαια. 
Ωστόσο είναι βλαβερά για όσους έχουν πρόβλημα χοληστερίνης, εφόσον καταναλώνονται συχνά και σε ποσότητα.


Τα μύδια είναι υπέροχο έδεσμα, αλλά και πολύ επικίνδυνη τροφή, αν αποδειχθούν  ότι δεν είναι φρέσκα.
Μεγάλη προσοχή λοιπόν.
Τα φρέσκα μύδια ή είναι κλειστά, ή κλείνουν μόλις ενοχληθούν. Όσα δεν κλείνουν και όσα είναι σπασμένα πρέπει να τα πετάξετε.
Πετάξτε επίσης όσα δεν ανοίξουν κατά το βράσιμο ή το άχνισμα.




Η ζωντάνια των ψαριών φαίνεται από τα βράγχια, τα χρώματα και τα μάτια. Τα βράγχια πρέπει να έχουν ένα κόκκινο χρώμα, τα μάτια πρέπει να είναι καθαρά και ζωηρά.
Τα λέπια πρέπει να είναι σκληρά και στέρεα στο δέρμα.
Αν σου μένουν στα χέρια μόλις πιάσεις το ψάρι, τότε είναι ημερών.
Αν δείτε μια κιτρινωπή ρίγα στα πλάγια της σαρδέλας, μην απορήσετε. Έχει μείνει στο ψαράδικο παραπάνω καιρό.
Για να ξεχωρίσουμε μια τσιπούρα, ελέγχουμε τα εξής χαρακτηριστικά:
οι τσιπούρες ιχθυοτροφείου, έχουν δέρμα πιο σκούρο και δεν λαμπυρίζει. 
Έχουν το ίδιο περίπου μέγεθος, 500-600 γραμ. η κάθε μία, είναι πολύ πιο λιπαρές και δεν έχουν τόσο νόστιμη γεύση, όπως οι τσιπούρες ανοιχτής θαλάσσης.


Τα φρέσκα ψάρια καλό είναι να καταναλώνονται μόλις αγοραστούν. Αν χρειαστεί να τα καθαρίσετε μόνοι σας, χρησιμοποιείστε ένα μαχαίρι, ή ένα πιρούνι, και με δυνατές γρήγορες κινήσεις, ξελεπιάστε τα από την ουρά προς το κεφάλι.
Ανοίξτε τη κοιλιά τους, με φορά από κάτω προς τα πάνω, και αφαιρέστε τα εντόσθια με προσεκτικές κινήσεις και με τη βοήθεια του μαχαιριού ανοίξτε το κεφάλι και βγάλτε τα σπάραχνα. 
Πλύνετε με άφθονο νερό. Και αλατίστε όχι πολύ.
Εάν τηγανίζετε τα ψάρια σας, προτιμήστε δυνατή φωτιά στην αρχή και μέτρια κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος. Ο τρόπος αυτός όμως κάνει το ψάρι βαρύ.
Προτιμάτε τα ψάρια σας βραστά, στον φούρνο ή στη σχάρα, όπου αναδεικνύεται η ελαφριά και λεπτή γεύση τους.



  • Για να μη λασπώνει το γιουβέτσι, σε ένα σαγανάκι ρίχνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το κριθαράκι πριν το ρίξουμε μέσα στη σάλτσα. Έτσι θα είναι πάντα σπυρωτό ακόμα και την άλλη μέρα.
  • Επειδή τα φασολάκια που μαγειρεύουμε είναι σχετικά βαριά για το στομάχι μας, όταν βράζουν προσθέστε ένα κολοκυθάκι τριμμένο και το φαγητό θα γίνει πιο ελαφρύ.
  • Για να είναι αφράτα τα κεφτεδάκια μας ρίχνουμε λίγο ξίδι ή μπίρα. Ακόμα μπορούμε να προσθέσουμε στο ψωμί ζουμί από κομμένα κρεμμύδια ή λίγο κρασί ή λίγο ούζο. 
  • Για να έχετε χυμό λεμονιού όλο το χρόνο, γεμίστε πλαστικές παγοθήκες  με χυμό, κλείστε τις καλά, και βάλτε τις στην κατάψυξη. Όταν χρειαστείτε χυμό δεν έχετε παρά να αποψύξετε την ποσότητα που χρειάζεστε.