Γλωσσάρι συνταγών!

Σακέ : Ιαπωνικό κρασί από ρύζι. Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ξηρό άσπρο κρασί, ξηρό βερμούτ ή μπράντι.
Σάλτσα σόγιας : Σκούρα σάλτσα από σόγια. Υπάρχει ελαφριά και βαριά σε μπουκάλια.
Σάλτσα χοϊσίν : Γλυκιά, πηχτή κινέζικη σάλτσα για ψητά, από παστά μαύρα φασόλια, κρεμμύδι και σκόρδο. Υπάρχει έτοιμη.
Σαμπάλ σελέκ : Πάστα από καυτερή πιπεριά και αλάτι. Αντί αυτού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καυτερή πιπεριά.
Σέρι : Αγγλικό δυνατό αρωματισμένο κρασί. Αντικαθίσταται με βερμούτ.
Τζίντζερ : Η ελληνική πιπερόριζα. Χρησιμοποιείται βασικά η ρίζα του κομμένη σε φέτες ή τριμμένη. Έχει καυτερή γεύση. Μπορούμε να τη διατηρήσουμε μέσα σε κρασί, στο ψυγείο για μερικούς μήνες. Υπάρχει και ξερή αλεσμένη.
Κόντιτα : Ψιλοκομμένα κομματάκια διαφόρων φρούτων γλασσαρισμένων ή αποξηραμένων.
Τουλπάνι: Κομμάτι μαλακή γάζα.
Θρούμπι : Ποώδες φυτό, που τα φύλλα του και οι βλαστοί του αποξηραίνονται, και χρησιμοποιούνται σαν αρωματικό μπαχαρικό. Πίνεται και σαν αφέψημα. 
Μπούκοβο : Μπαχαρικό που αποτελείται από αποξηραμένες νιφάδες πιπεριάς. Χρησιμοποιείται στα φαγητά, όταν θέλουμε να δώσουμε δυνατή γεύση. Το άλλο του όνομα είναι μεσογειακό τσίλι. Υπάρχει σε καυτερή γεύση και σε γλυκιά.
Τσάιβς :  Είδος κρεμμυδιού με πράσινους βλαστούς που τρώγονται ολόκληροι. Ανήκει στην οικογένεια του σκόρδου και του πράσσου. Εχουν ύψος έως 20 εκατοστά και φυτρώνουν σαν θάμνος. Τα λουλούδια είναι μώβ.
Ειναι ωραιότατο για σαλάτες αλλά και για το φαγητό τρώγονται όα τα κοτσάνια που είναι λίγο καυτερά. 

Horseradish sauce : Είναι μια αρωματική, πικάντικη ρίζα που θα δώσει υπέροχο άρωμα στο φαγητό σου.
Το χρένο είναι η κοινή ονομασία του φυτού κοχλιαρίς. Η ρίζα του είναι ιδιαίτερα πικάντικη και μπορείς να το βρείς στο εμπόριο ήδη επεξεργασμένο σε τριμμένη ή υγρή μορφή. Κράτησε λίγο στο ντουλάπι σου για ιδιαίτερη γεύση σε σάλτσες, σαλάτες και συνταγές που απαιτούν ξινή κρέμα γάλακτος!
 Τι χρειαζόμαστε:
μια ρίζα Horseradich
αλατι
μια κουταλια της σούπας λευκό ξύδι
λίγο νερό
1 κουταλια της σούπας γιαούρτι
1 κουταλια της σούπας μαγιονέζα
1 κουταλια της σούπας μουστάρδα



Πλένουμε τα horseradich και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το ξύδι, το αλάτι και το νέρο. Τα χτυπάμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε στο μείγμα την μουστάρδα, το γιαουρτι και την μαγιονέζα Τα χτυπάμε μέχρι να δέσουν.

Παπαρουνόσπορος : Ο σπόρος της παπαρούνας χρησιμοποιείται στην ινδική, ανατολίτικη, και κεντροευρωπαική  κουζίνα σαν πηκτικό συστατικό. Κυκλοφορεί σε δύο τύπους, μαύρος και λευκός. Τον βάζουν και σε κάποια είδη ψωμιού.
Γούστερ σος: Τα συστατικά αυτής της πικάντικης σάλτσας είναι ξύδι, σκόρδο, κρεμμύδι, μπαχαρικά, ζάχαρη, αλάτι. Τη βρίσκετε στα σούπερ μάρκετς.