Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Κατσικάκι στη λαδόκολλα με αγκινάρες!

Υλικά: 1 μπούτι κατσικιού περίπου 1,5  κιλό
4-5 σκελίδες σκόρδο
1,5-2 κιλά πατάτες κομμένες κυδωνάτες
1 πακετάκι αγκινάρες καρδιές
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα γλυκιά
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 ποτήρι κρασιού λάδι
1 κουταλιά θυμάρι ξερό

αλάτι, πιπέρι
3 λαδόκολλες
100 γραμ. κεφαλοτύρι σε κυβάκια



Τρόπος: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Ανοίγουμε σχισμές στο κρέας με ένα μαχαίρι και βυθίζουμε φετάκια μακρόστενα σκόρδου.
Σε τρία φύλλα λαδόκολλας, το ένα πάνω στο άλλο, απλώνουμε τις πατάτες και τις αγκινάρες και τα κυβάκια τυριού, κι από πάνω βάζουμε το μπούτι. 

Σε μπολ ανακατεύουμε το λάδι, τη μουστάρδα, το θυμάρι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, αλάτι με προσοχή γιατί υπάρχει και το τυρί, και πιπέρι. Με το μισό μείγμα αλείφουμε καλά το μπούτι και με το άλλο μισό περιχύνουμε τις πατάτες και τις αγκινάρες.

Κλείνουμε καλά τις λαδόκολλες σαν πακέτο, και το δένουμε με βαμβακερό σπάγκο. Βάζουμε το πακέτο σε ταψί, και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 2 ώρες στους 200 βαθμούς. 

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Χοιρινό κότσι στη γάστρα με πορτοκάλι και μέλι!

Παραθέτω τη συνταγή που μαγείρεψε μια φίλη. Δοκίμασα ένα πολύ νόστιμο φαγητό.

Υλικά: 1 κότσι [ 1,5 κιλό βγαίνουν περίπου, για τραπέζι θες 2-3]
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά πορτοκάλι
2 κουταλιές μουστάρδα
Λάδι

Σκόρδο
δενδρολίβανο
Αλάτι, πιπέρι
Φέτες πορτοκαλιού και χυμός πορτοκαλιού
Πατάτες κομμένες για φούρνο
Ελάχιστη ρίγανη


Τρόπος: Πλένουμε καλά το κότσι.
Σε ένα σκεύος φτιάχνουμε χυλό με τη κουταλιά το πορτοκάλι, το μέλι, τη μουστάρδα, το δενδρολίβανο, το ψιλοκομμένο σκόρδο και λίγο λάδι.

Αλατοπιπερώνουμε το κότσι και το βάζουμε σε γάστρα ή σε ταψί. Χαρακώνουμε σε τετραγωνάκια τη πέτσα και περνάμε το χυλό να πάει παντού.

Βάζουμε πάνω φέτες πορτοκαλιού και σκεπάζουμε τη γάστρα ή αν είναι σε ταψί με λαδόκολλα και στη συνέχεια με αλουμινόχαρτο.
Το βάζουμε να ψηθεί στο φούρνο, σε θερμοκρασία 170 βαθμούς στο αερόθερμο.

Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και προσθέτουμε λίγο δενδρολίβανο, χυμό πορτοκαλιού, και λίγη ρίγανη.   
Έπειτα από μία ώρα ψησίματος βγάζουμε τη γάστρα ή το ταψί και προσθέτουμε τις πατάτες και λίγο λάδι. Ξανασκεπάζουμε, και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Ανά τακτά διαστήματα, το βγάζουμε και περιχύνουμε με υγρό από το ζουμί του ταψιού.
Όταν θέλει περίπου μισή ώρα ακόμα, κατά τη κρίση μας, ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να ροδίσει η πέτσα.

Ψήνουμε συνολικά για περίπου 2,5 με 3 ώρες.