Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Λαχανοντολμάδες!!!

Υλικά: 1 μεγάλο λάχανο
1/2 κιλό κιμάς
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
λίγος μαιντανός
λάδι

αλάτι 
πιπέρι
1 φλυτζανάκι ρύζι γλασέ
2 αβγά
χυμός 1 1/2 λεμονιού


Τρόπος: Πλένουμε το λάχανο ολόκληρο, αφαιρώντας μόνο ένα με δύο εξωτερικά φύλλα.
Κόβουμε το κοτσάνι και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό στη φωτιά να ζεματιστεί καλά, ώστε να μη σπάει το φύλλο κατά το τύλιγμα.
Σε ένα μπολ, βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι,λίγο λάδι  και τον μαιντανό, και ανακατεύουμε καλά με το χέρι.


Βγάζουμε φύλλο-φύλλο, από το ζεματισμένο λάχανο, και πάνω σε ένα ξύλο κοπής, τοποθετούμε το πρώτο, και το κόβουμε στη μέση, αφού έχουμε αφαιρέσει το κεντρικό σκληρό μέρος.
Βάζουμε λίγο μείγμα και τυλίγουμε μία από πάνω, έπειτα από τις δύο πλάγιες μεριές να μη φύγει η γέμιση και στη συνέχεια τυλίγουμε σε ρολό.


Στον πάτο μιας κατσαρόλας στρώνουμε μερικά φύλλα, για να μη μας κολλήσει το φαγητό.
Τοποθετούμε τους ντολμάδες σε κύκλους, ξεκινώντας από τα τοιχώματα και προχωρώντας προς τα μέσα. Όταν η βάση της κατσαρόλας γεμίσει, βάζουμε σε κύκλους από πάνω, ξεκινώντας αντίστροφα.

Ρίχνουμε λάδι, αλατοπίπερο, και νερό να σκεπάσει τους ντολμάδες. Καλύπτουμε όλους τους ντολμάδες με ένα πιάτο, και από πάνω του, τοποθετούμε μια γεμάτη κούπα με νερό για να κρατάει το πιάτο και τους ντολμάδες σταθερούς.
Κατά διαστήματα δοκιμάζουμε το ζουμί μήπως χρειάζεται αλάτι, και προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται.

Μόλις βράσουν, αφαιρούμε το πιάτο. Χτυπάμε τα αβγά στο μουλινέξ, προσθέτουμε το λεμόνι, και λίγο ζουμί από τη κατσαρόλα μας, και περιχύνουμε το φαγητό μας.

Τοποθετούμε προσεκτικά τους ντολμάδες μας σε μια πιατέλα, και αν έχει πολλά υγρά, μπορούμε σε λίγο ζουμί να διαλύσουμε  λίγο αλεύρι ή κορν-φλάουρ για να πήξει το ζουμί μας.


Καλή σας όρεξη!!

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Πιλάφι Μιλανέζα!!!

Υλικά: 1 κοτόπουλο
1 πακέτο ρύζι για πιλάφι
8 κουταλιές κοφτές βούτυρο
9 κουταλιές κοφτές αλεύρι
1 κουτί γάλα εβαπορέ και ένα νερό
1 αβγό
αλάτι
πιπέρι
τυρί μανουρομυζήθρα επιτραπέζια τριμμένη

Τρόπος: Καψαλίζουμε και πλένουμε το κοτόπουλο.
Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει. Ρίχνουμε λίγο αλάτι.
Μόλις βράσει το βγάζουμε και αφαιρούμε τις πέτσες και τα κόκκαλα. Κρατάμε όλο το ψαχνό σε ένα σκεύος και το ψιλοκόβουμε.
Ρίχνουμε ελάχιστο πιπέρι.

Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε το ρύζι σε αλατισμένο νερό, και μόλις βράσει σουρώνουμε αν υπάρχει επιπλέον νερό.
Ρίχνουμε στο ρύζι το ξεψαχνισμένο κοτόπουλο κρατώντας μόνο λίγο στην άκρη, και ανακατεύουμε ελαφρά.


Σε ένα βαθουλό σκεύος ρίχνουμε το γάλα και το νερό, το βούτυρο και το αλεύρι και στη συνέχεια το αβγό, και το βάζουμε στη φωτιά.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει μια κρέμα μπεσαμέλ, ομοιογενής και λεία. Μόλις η μπεσαμέλ μας είναι έτοιμη, κατεβάζουμε από τη φωτιά, και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Αδειάζουμε τα 2/3 της μπεσαμέλ μέσα στο μείγμα ρυζιού-κοτόπουλου, και ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε μια φόρμα για κέικ, με τη τρύπα στο κέντρο που αφαιρείται, και ρίχνουμε το πιλάφι μας κουταλιά - κουταλιά, στρώνοντας καλά να πάει παντού.
Μόλις έχει στρωθεί καλά, κάνουμε λεία και την επιφάνεια πατώντας καλά με το κοίλο μέρος του κουταλιού.

 
 

 
Σκεπάζουμε με στρογγυλή πιατέλα και αναποδογυρίζουμε.
Αφαιρούμε το κεντρικό τμήμα και ξεφορμάρουμε.
Βάζουμε στο κέντρο το ψαχνό που κρατήσαμε και ρίχνουμε από πάνω και λίγη μπεσαμέλ.
Περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ όλο το φορμαρισμένο μας ρύζι.
Και ρίχνουμε από πάνω, την τριμμένη μανουρομυζήθρα.
Γαρνίρουμε με ένα φυλλαράκι μαιντανού, και σερβίρουμε.



Καλή σας όρεξη!!!

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι!!!

Υλικά: 1 χταπόδι
1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
χυμός ντομάτας
πιπέρι
λάδι
1 ποτηράκι κρασί
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδελίτσες
(αλάτι, προαιρετικά)


Τρόπος: Καθαρίζουμε το κεφάλι του χταποδιού, αφαιρώντας τα μάτια και το στόμα και ότι μελάνι έχει.
Το βάζουμε με ελάχιστο νερό, που δεν  το σκεπάζει, σε μια κατσαρόλα να βράσει.
Προσέχουμε να μη κολλήσει.
Το βγάζουμε από τη φωτιά και το κόβουμε σε κομμάτια μισού δακτύλου.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λάδι να κάψει και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια να μαραθούν.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το χταπόδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να βράσει, έως ότου εξατμιστεί το οινόπνευμα.
Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, το πιπέρι, το μακαρονάκι και νερό.
Αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαγειρευτεί και να μείνει με το λάδι του.





Υ.Γ. Εγώ θεωρώ ότι δεν χρειάζεται αλάτι, αλλά κάποιοι αν θέλουν μπορούν να προσθέσουν κατά βούληση.

Καλή σας όρεξη!!!

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Κοτόπουλο λεμονάτο!!!

Υλικά: 1 κοτόπουλο σε μερίδες καθαρισμένο και πλυμένο
πατάτες κομμένες για φούρνο
1 κουταλάκι μουστάρδα
χυμός από 1 1/2 λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
λάδι
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη

Τρόπος: Αραδιάζουμε τις πατάτες σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, χωρίς αλάτι, να ροδοψηθούν στο γκριλ και να πάρουν χρώμα.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε λάδι και ρίχνουμε το κοτόπουλο γυρίζοντας αρκετές φορές, για να ροδοψηθεί επίσης κι από τις δύο μεριές.
Βάζουμε σε μπολ το χυμό του λεμονιού και διαλύουμε τη μουστάρδα. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το σκόρδο και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μείγμα στο κοτόπουλο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε νερό και αφήνουμε να βράσει.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη.
Πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο, ρίχνουμε τις ροδοψημένες πατάτες και συμπληρώνουμε με νερό.
Κατά διαστήματα κουνάμε την κατσαρόλα για να μη κολλήσει.
Συνεχίζουμε το βράσιμο, έως ότου το φαγητό μας μείνει με το λάδι του.


Καλή σας όρεξη!!

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Κόκκορας κρασάτος με μακαρόνια!!!

Υλικά: 1 κόκκορας κομμένος σε κομμάτια
2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
αλάτι, πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
1 σκελίδα σκόρδο
λάδι
κανέλλα
δενδρολίβανο
χυμός ντομάτας


Τρόπος: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και βράζουμε τον κόκκορα να μαλακώσει ελαφρά.
Μόλις έχει μισοβράσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Κρατάμε 2 ποτήρια από το ζωμό, και τον υπόλοιπο τον φυλάμε για να φτιάξουμε κάποια άλλη στιγμή μια ωραία σούπα.
Βάζουμε στη κατσαρόλα λάδι να κάψει, και ρίχνουμε τα κρεμμύδια να τσιγαριστούν.
Προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκκορα να ροδίσουν από τις δύο πλευρές και το δενδρολίβανο, τα φύλλα δάφνης και το σκόρδο.
Σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε το ζωμό που έχουμε κρατήσει και λίγο πιπέρι.
Αφήνουμε να βράσει λίγο, ρίχνουμε το χυμό ντομάτας και λίγη κανέλα.
Προσθέτουμε αλάτι και βράζουμε έως ότου ο κόκκορας να έχει μαλακώσει και η σάλτσα μας να έχει δέσει.
Βράζουμε τα μακαρόνια με το γνωστό τρόπο.


Καλή σας όρεξη!!!
 

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Γαρίδες γάμπαρη με πεπονάκι!!!

Υλικά: 1 κιλό γαρίδες γάμπαρη
1/4 πεπονάκι
3 πατάτες μέτριες σε κομμάτια
αλάτι
πιπέρι
λίγο λάδι
λίγο πιπέρι κόκκινο
ελάχιστος χυμός ντομάτας

Τρόπος: Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος, και τις πλένουμε βγάζοντας και τη μαύρη γραμμή από τη ράχη.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει, και προσθέτουμε λίγο λάδι.
Ρίχνουμε τις γαρίδες και τις κομμένες πατάτες, προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι μαύρο και λίγο κόκκινο και λίγο χυμό ντομάτας ίσα να γίνει ροζέ.
Σε λίγο ρίχνουμε και το πεπονάκι.
Μόλις δέσει η σούπα μας, σερβίρουμε.


Καλή σας όρεξη!!!