Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Πάπια με δαμάσκηνα!!

Υλικά: 4 μεγάλα στήθη πάπιας
1 κουταλιά πικάντικα μπαχαρικά
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 αστεροειδής γλυκάνισος (προαιρ.)
4 μεγάλα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι 
κομμένα στη μέση
200 ml κόκκινο κρασί
150 ml ζωμός κρέατος
 

Τρόπος: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Χαράζουμε την πέτσα, χωρίς να πειράξουμε το κρέας σε μπακλαβαδωτά σχήματα. Τρίβουμε την πέτσα με τα πικάντικα μπαχαρικά.
Ζεσταίνουμε ελαφρά μεγάλο τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία, και βάζουμε τα στήθη με την πέτσα προς τα κάτω να τηγανιστούν για 10΄-15΄.  Δεν τα γυρίζουμε ώστε αρκετό από το λίπος τους να λιώσει και η πέτσα να γίνει ρόδινη και τραγανή.
Βάζουμε την πάπια με την πέτσα προς τα επάνω σε ταψί, σε μία στρώση, και ψήνουμε για 20΄-25΄, ανάλογα με το πόσο ψημένο θέλουμε το κρέας μας.
Ζεσταίνουμε μια κουταλιά βούτυρο σε τηγάνι, και τηγανίζουμε τα κρεμμυδάκια και τον γλυκάνισο, αν τον χρησιμοποιήσετε, για 3΄-5΄. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τηγανίζουμε για λίγα λεπτά.
Μόλις ψηθεί η πάπια όπως τη θέλουμε, μεταφέρουμε σε επιφάνεια κοπής, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ακουμπάμε πάνω πετσέτα κουζίνας για να διατηρηθεί ζεστή.
 Αφήνουμε να ''σταθεί'' για 10΄. 
Προσθέτουμε κρασί στο τηγάνι με τα δαμάσκηνα, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία, και βράζουμε ώσπου να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
Ρίχνουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά, ώσπου να γίνει σαν σιρόπι. 
Κόβουμε σε χοντρές φέτες την πάπια και σερβίρουμε με τα δαμάσκηνα, τη σάλτσα και με αρωματικό πουρέ με θυμάρι.


Πουρές: Κόβουμε 1200 γρ. πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν. Σουρώνουμε και αφήνουμε για δέκα λεπτά στο σουρωτήρι.
Ζεσταίνουμε 40 γρ βούτυρο και τηγανίζουμε 75 γρ. τρίμμα ψωμιού, ώσπου να γίνουν τραγανά.
Προσθέτουμε μερικά φυλλαράκια θυμαριού, αλάτι και πιπέρι.
Αδειάζουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα, και τις λιώνουμε καλά με 30-40 γρ. βούτυρο, 100-150 ml γάλα, 1 κουταλιά μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε γάλα αν χρειάζεται, ανακατεύοντας συνεχώς. Σερβίρουμε τον πουρέ, και σκορπάμε το μείγμα με το θυμάρι από πάνω. 

Καλή σας όρεξη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου